Egy szemmel láthatóan robosztus biztonsági ajtó már megjelenésénél fogva is arra ösztönzi a hívatlan látogatókat, hogy olyan lakást szemeljenek ki maguknak, ahol régebbi, sokkal kisebb energiával, gyorsabban és biztosabban feltörhető nyílászárót találnak, érdemes tehát egy új bejárati ajtóba beruházni.

A bejárati ajtók biztonságát hőszigetelésükhöz hasonlóan több módszer alkalmazásával is emelik az asztalosok. Például központi záras kivitelű, tolórudazatos rendszer, amely 12 pontos záródást biztosít az ajtólap oldalán, alján és tetején, melyet egyes esetekben további 3-4 záródási pont egészít ki egy második, felülre szerelt zár révén. A biztonsági ajtók közismerten vastag, nagy ellenállóképességű acélból készült zárnyelveivel bizony meggyűlik a pajszeros-feszítővasas betörők dolga. Feltörésük nem csak nagy zajjal jár, hanem hosszú időt is vesz igénybe, ráadásul könnyen lehet, hogy a feltörési kísérlet kudarccal végződik.

Gyakori módszer a biztonsági ajtók pánt felőli támadása, melynek során a nem kellően védett ajtót a pánt felőli oldalon feszítővassal megemelik, majd a zsanért vagy eltörik, vagy egészen egyszerűen leemelik a tokra felszerelt ellendarabról az ajtólapot, így hatolva át a mechanikai védelmen. Ez ellen különböző módszerekkel védekeznek a bejárati ajtókat gyártó vállalatok. Az ajtólap csukott állapotában a tokba forduló, úgynevezettt rejtett zsanért alkalmazhatnak, mint az akciós biztonsági ajtónk, vagy a fa borítású biztonsági ajtók esetén, esetleg kiemelésgátlóval szerelik a nyílászárót.

Vannak természetesen a feszítővassal járó betörőknél trükkösebbek is. Vannak, akik megpróbálják megfúrni a zárat, mások zársöprést, maghúzást, rezegtetést alkalmaznak, ezek révén a legtöbb egy, vagy kéttollú kulccsal nyitható bejárati ajtón nagyon hamar áthatolhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://butor-asztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr64806223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása